Search

In september, kort na de stopzetting van de jacht op zomertortels in Frankrijk, verliet ‘Jos’ zijn Nederlandse broedgebied in Zeeland en vertrok naar het zuiden. De reis naar zijn overwinteringsgebied in de Sub-Sahara Sahel-regio van Afrika bracht hem over de Middellandse Zee, het Atlasgebergte en de Sahara - een enkele reis van 4200 km, die 17 dagen in beslag nam. Sinds hij in de Sahel is aangekomen, heeft Jos het grootste deel van zijn tijd doorgebracht op 2 verschillende locaties, zowel langs de rivier, de Sénégal, als haar zijrivieren.


Tortelduiven uit West-Europa volgen wat bekend staat als de ‘Western Flyway’, die door Frankrijk, Spanje en Marokko gaat. Een geschikte overwinteringshabitat heeft voedsel, water en goede slaapplaatsen nodig. De tortels hebben de neiging acacia-struikgewas en bomen te gebruiken om te rusten, en onderzoek wijst uit dat gewassen zoals pinda's, sorghum en gierst, en natuurlijke struikachtig grasland belangrijk kunnen zijn voor de soort. Als een van deze 3 dingen ontbreekt, gaan zomertortels snel naar andere gebieden.


Veel tortelduiven brengen de winter door rond de Sénégal, en het omliggende gebied, wat we ook terug kunnen zien in de bewegingen van Jos. Het stroomgebied van de Sénégal strekt zich uit over 4 landen (Guinee, Mali, Mauritanië en Senegal) en kent voor het grootste deel een sub-Sahara woestijnklimaat. Pinda's, gierst en sorghum vormen hier een groot deel van de landbouw, terwijl acacia groeit langs de rivieroevers en op drogere hellingen. Bovendien leiden geïrrigeerde rijstvelden in de Senegal River Valley na de oogst tot gemorste rijstkorrels - een belangrijke voedselbron voor zomertortels tijdens droogte. Het is geen wonder dat dit gebied populair is bij overwinterende zomertortels.


Als alles goed gaat, brengt Jos kerst 2020 door in hetzelfde gebied.


Kijk ons mee om Jos te volgen via onze online kaart: www.zomertortels.nl

178 views0 comments

Na het broedseizoen op Walcheren in Nederland te hebben doorgebracht, heeft zomertortel Jos België en Frankrijk doorkruist en en neemt nu een pitstop ten Zuiden van Valladolid, Spanje. In deze regio eindigde het jachtseizoen afgelopen Zondag, 20 september. 

Zijn spannende reis zal hem naar het zuiden leiden, over de Middellandse Zee en de Sahara, naar de Sahel-gordel van Afrika (kaart rechts van Engelse zomertortel 'Titan'). Hij zal onderweg obstakels tegenkomen zoals het jachtseizoen, slecht weer, verlies van habitat bij rust plekken, en pure uitputting.


Jos is de eerste tortelduif in Nederland die is uitgerust met een satellietzender, waardoor we zijn vorderingen op deze ongelooflijke reis kunnen volgen. Het zal ons inzicht geven in zijn trekroute, en waar en wanneer hij stopt voor pauzes. Momenteel is hij bijvoorbeeld midden in Spanje voor een korte pauze. Het zal ons ook uiteindelijk ondersteunen bij het streven om zijn soort te beschermen.


Doe met ons mee! Volg de voortgang van Jos tijdens zijn reis op: https://portal.zomertortels.nl/publicmap

Dit onderzoek is mogelijk door samenwerking met BirdLife Nederland en SOVON, en financiele ondersteuning van Birdlife International, Vogelbescherming en Het Zeeuwse Landschap. Kijk voor meer informatie over ons onderzoek op www.zomertortels.nl.

249 views0 comments

Hoewel sommige zomertortels hun broedgebieden al hebben verlaten, is de rest zich nog aan het vetmesten voor hun lange reis naar Afrika. Deze vetmestperiode is essentieel als ze hopen hun reis te overleven, en geoogste graan- en zaadvelden zijn enkele van de beste plaatsen waar ze veel eten kunnen vinden


Hier in Nederland zijn Jos en Bram nog op zoek naar eten. We volgden Bram’s GPS-tag naar een veld waar dit jaar blauwe maanzaad werd verbouwd. Hoewel we Bram niet hebben gezien, waren er hier 5 andere zomertortels aan het foerageren - niet iets dat je elke dag ziet. Bovendien waren deze tortels een mix van jonge en volwassen vogels.


Wat maakt dit veld zo aantrekkelijk? Na het oogsten van de papaver zijn de stoppels achtergebleven. Dit betekent dat elk zaad dat aan de oogst ontsnapt, gewoon op de grond ligt en beschikbaar is voor de vogels. Voor zomertortels, die uitsluitend zadeneters zijn, is dit een fantastische energiebron. Bram heeft sinds half augustus elke dag een bezoek gebracht aan dit veld. Blauwe maanzaad moet bijzonder lekker zijn: Henk die we volgden in 2019, bracht ook veel tijd door op het enige beschikbare blauwe maanzaad veld in de omgeving!


Veel percelen worden snel na de oogst bewerkt en opnieuw ingezaaid. Het (tijdelijk) laten staan van stoppels en oogstresten is een erg belangrijke bron voor Zomertortels en andere boerenlandvogels.


116 views1 comment
1
2

© 2019 Les Deux Touradiens