Search

Updated: a day ago

Door zijn zender, konden we Bram's nest op 10 Juli vinden in de buurt van schaapskooi 'Schaap en zo' in Nisse. We konden het nest mooi volgen terwijl de eieren uitkwamen en de twee jongen groeide.

Niet moeders mooieste: zomertortels groeien snel. Ze blijven zo'n meer dan 2 weken in hun nest

Sinds de jongen het nest verlieten is Bram dicht bij het nest gebleven, wat er op lijkt te wijzen dat het goed gaat met de uitgevlogen jongen. Hopelijk zien we de jonge Zomertortels samen met Bram en partner rondscharrelen op zoek naar voedsel. Wij zijn ze zelf nog niet tegen gekomen, dus als je op bezoek bent bij de Schaapskooi in Nisse let dan goed op of je een familie zomertortels bij de kippen of de varkens ziet op zoek naar voedsel.


Je kunt jonge Zomertortels herkennen aan hun 'saaiere' uiterlijk. In vergelijking met een volwassen Zomertortel missen ze mooie rode oogring en de karakteristieke nekvlek, zie foto's hieronder.

Henk (links): Volwassen Linden (rechts): jonge zomertortelWe hebben spannend nieuws…. Bram heeft een nest met twee gezonde kuikens!

Bram, een mannetjes zomertortel, is eind mei uitgerust met een zender. Terwijl we zijn territorium begin juni konden identificeren, lukte dit later niet meer. Hij zong en sliep niet meer in dit gebied, en bracht tijd op andere plaatsen door. Het leek er op dat hij er niet in was geslaagd om een partner te vinden waarmee hij kon nestelen.

Vanaf 24 juni begon onze zender een ongewoon gedrag te registreren – Bram bracht ongeveer 10 uur per dag door in een bosje struiken. Bram heeft inderdaad een vrouwtje gevonden en ze hadden een nest gemaakt. We vonden het nest terwijl Bram zat te broeden. We zijn blij te kunnen melden dat beide eieren nu zijn uitgekomen en de ouders zitten nu om beurten op twee lelijke kuikens! Dit is niet alleen fantastisch nieuws voor de zomertortels in Zeeland, maar door de GPS-zender die Bram draagt geeft het ons de fantastische kans om zijn dagelijkse activiteiten als ouder te volgen. Kijk op ons blog voor meer informatie en foto’s als de kuikens groeien. Je kunt ons ook volgen via Twitter en Facebook.

OPMERKING:We zijn uiterst voorzichtig geweest om geen overlast te veroorzaken aan het nest. De locatie van het nest zal niet publiek bekend worden gemaakt.Vorige maand hebben we Jos en Jozien getagd met satellietzenders als onderdeel van het zomertortel-migratieonderzoeksproject ”Een Reis vol Hindernissen”. We zijn erg blij dat we kunnen melden dat beide zenders werken, en dat ze laten zien dat Jos en Jozien dit seizoen in Walcheren verblijven. De kaarten hieronder tonen enkele van hun opgenomen locaties van de afgelopen weken. Jos is zelfs met zijn zender gefotografeerd door Marcel Klootwijk, in de buurt van Boudewijnskerke, waar hij was getagd.
© 2019 Les Deux Touradiens