Search

Met het begin van een nieuw broedseizoen in Nederland, wachten we vol spanning op de terugkomst van de gezenderde zomertortels vanuit de gebieden in Afrika waar ze overwinterd hebben.

De online live-kaart van Birdlife Malta van gezenderde zomertortels (klik hier) laat zien dat één tortel al onderweg is – Francesco (gezenderd in 2017). Vanuit Burkina Faso en Ghana is Francesco nu onderweg naar zijn broedgebied in Italië, onkundig van het Coronavirus.

Met de terugkomst van de eerste zomertortels is er werk aan de winkel! In April zijn wij lekker bezig geweest om alle voeding plekken in de Zak van Zuid-Beveland weer op te zetten – bramen terug gehakt, riet en brandnetel gesnoeid, en de grond wat kaal gemaakt. Het eerste zaad is nu gestrooid en de eerste camerava


l neergezet… nu maar afwachten!

Hebben de tortels het overleefd? Zou één van de gezenderde zomertortels terugkomen naar de Zak van Zuid-Beveland?

Zo ja, komen ze terug met een GPS rugzak vol data, die ons hun verhaal vertelt over vermoeiende trekroutes en verre landen? Ik vraag me af waar ze de winter hebben overleefd… jij niet?
Terwijl de zomertortels in Afrika zijn voor de winter, zijn wij hard aan het werk om alle gegevens van de afgelopen broedseizoen te verzamelen en analyseren.

Hier delen wij een dag in het leven van 'Bernhard'. Bernhard was de eerste gezenderde zomertortel in Nederland - een volwassen man, gezenderd op 14/5/2019.

Van deze plaatje beneden (15 Mei 2019) ziet u dat hij duidelijk in de buurt van zijn territorium  is gebleven, behalve één tocht. Bij deze tocht was hij 5 uur weg om voedsel te vinden bij een melkveehouderij, 4.3km van zijn territorium. De rest van de dag bracht hij zijn tijd door in de heggen en bomen rondom de uiterlijkste randen van zijn gehele territorium.


Hij heeft geprobeerd te broeden in de Zak van Zuid Beveland, Zeeland maar dat was helaas hem niet geluktUpdated: Nov 11, 2019

Vorige weekend was de jaarlijkse "Ronde Van Oranjezon" in Zeeland, met veel interactieve informatie posten langst de wandelroute. Wij gaven bezoekers een inkijkje in onderzoek en bescherming van zomertortels.

Het event was drukbezocht en gezellig, en wij hebben veel leuke reacties gehad


Klaar staan en wachten op de eerste bezoekers

© 2019 Les Deux Touradiens