Search

Jos en Jozien zijn uitgerust met speciale satelliet zenders, die overal ter wereld online kunnen worden gevolgd. Ze markeren het begin van een nieuw zomertortel project: “Een reis met hindernissen”.

Het onderzoek is gericht op het verkrijgen van informatie over de trekroute van zomertortels die de zomer in Nederland doorbrengen. Dit wordt met het publiek gedeeld via een online kaart, die de bijna-live locatie van elke duif laat zien.

We verwachten dat ze de ‘Western Flyway’ zullen volgen, een trekroute van zomertortels via Frankrijk, Spanje en Marokko. We hopen meer te leren over hun noodzakelijke stop gebieden, de overwinteringsgebieden en de exacte data waarop ze de bekende jachtgebieden in Zuid-Europa en Noord-Afrika doorkruisen.

Voor meer informatie over dit project, klik hier.

De komende maanden en jaren kun je Jos en Jozien volgen met behulp van onze bijna-live kaart (binnenkort beschikbaar).


Dit onderzoek is een samenwerkingsverband tussen Vogelbescherming Nederland, SOVON en Jennifer Vreugdenhil, en wordt mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland, Birdlife International, Stichting Het Zeeuwse Landschap en een private donor.
Het is een paar weken geleden dat we Bram konden voorzien van een zender bij de Schaapskooi, een schapenboerderij en kleinveebedrijf in Nisse. Laten we eens kijken hoe het met hem gaat...

Hoewel we hem niet op de camera te zien kregen, bleef Bram de eerste week dat hij zijn zender had, dagelijks foerageren op de boerderij. Het grootste deel van de gemeten punten was in de bomen langs de dijk, en hij zong en sliep in dit gebied. Dit bevestigde ons vermoeden: hij had hier een territorium op gezet. Ondanks de inzet van de Schaapskooi heeft hij ook een aantal andere plekken in de Zak van Zuid-Beveland bezocht, vermoedelijk om te foerageren, zoals boomgaarden, tuinen en akkers.


Sinds midden juni heeft Bram weinig interesse meer in zijn territorium – hij zingt weinig, slaapt ergens anders en komt maar weinig hier. Helaas suggereert dit dat het hem niet is gelukt een vrouwtje te vinden en te nestelen. Nog steeds komt hij bijna dagelijks bij de Schaapskooi, waardoor we contact met hem kunnen houden, maar zijn toewijding aan dit territorium is duidelijk afgenomen.Hij heeft in plaats daarvan zijn aandacht gericht op andere gebieden in de Zak van Zuid-Beveland. We hebben meldingen van hem ontvangen vanuit natuurgebieden en ook particuliere velden, een melkkoeienbedrijf en een kleine kinderboerderij in Driewegen (meer dan 3 km ten zuiden van zijn territorium).


We zijn benieuwd waar hij nu heen gaat!


Nadat hij ons 3 dagen had ontweken, is het ons uiteindelijk gelukt onze eerste zomertortel van 2020 te vangen, op een boerderij in de buurt van Nisse. Even voorstellen: Bram, een gezonde, volwassen mannelijke zomertortel met een gewicht van 166 gram.

Terwijl we nog steeds geduldig afwachten  of onze zomertortels die we in 2019 gezenderd hebben terug komen uit Afrika, is Bram toegerust met een nieuwe GPS-zender. De gegevens over de laatste dagen al duiden op een vast territorium en foerageer plaats. Bram is de laatste vogel die wordt gezenderd voor het “Zomertortels in een veranderd landschap” onderzoeksproject .

We hopen dat hij een succesvol broedseizoen zal hebben dit jaar in se Zak van Zuid-Beveland.


© 2019 Les Deux Touradiens