top of page
Search

Begin van een nieuwe onderzoeksproject

Na een koud voorjaar, dagenlang regen en dagenlang hitte, schiet het niet op om de voorjaars velden geschikt te maken voor foeragerende zomertortels. Inzaaien van onze 6 velden is in de eerste helft mei 2021 gedaan, en we zien eindelijk nu wat vooruitgang – de eerste planten in het mengsel zijn uitgebloeid en hebben zaad gezet.

Wij testen 2 inzaaimomenten op voedsel velden: voorjaar en najaar. Dit mei is de eerste zaad ingezaaid.


Alle wild camera’s zijn nu opgezet, en een kleine groep vrijwilligers is nu inmiddels bezig om alle velden te bezoeken en te kijken welke vogels/dieren er op komen. Terwijl de data nuttig is, vraagt dit momenteel ontzettend veel doorzetting van hen want, zonder zaad, zijn de velden natuurlijk heel stil geweest. Hopelijk gaat dit snel veranderen nu het eerste zaad beschikbaar is.


De wild camera’s hebben wel wat vogels opgenomen, zoals ekster, kraai, hout- en holenduif en wilde eenden. Daarnaast zijn een aantal zoogdieren ook op bezoek geweest: haas, ree, vos en damhert.Wij zijn ook bezig geweest met communicatie-initiatieven:


Namens alle partners was er door Vogelbescherming een Nature Today artikel op 14 april 2021 online geplaatst (‘Lichtpuntjes voor de zomertortel’). Dit markeert de officiële start van onze nieuwe ‘Voedsel voor zomertortels’ onderzoeksproject op Walcheren.


De terugkomst van ‘zomertortel Jos’ heeft geleid tot veel interesse vanuit de PZC, Omroep Zeeland en Vroege Vogels in mei. Op zondag 20 juni had NPO Radio 1 een korte uitzending over zomertortels en het onderzoek in Zeeland op zijn programma Vroege Vogels (bij 81 minuten).

‘Zomertortel Jos’ is nu een paar keer gezien in de buurt van Westkapelle/ Boudenwijnskerke – heel dichtbij één van onze voedselvelden. Corstiaan Beeke heeft zelfs een goede foto kunnen nemen met wat veer-grenzen rondom zijn harnas en zender.


Poldernatuur Zeeland heeft twee excursies gehad, 1 met Foto: Corstiaan Beeke

gedeputeerde Anita Pijpelink, en René Steijn, de andere met Stichting Collectief Agrarisch Natuurbeheer (SCAN), en heeft een derde excursie op 1 juli ingepland voor de ledenraad van Poldernatuur Zeeland.


We kijken uit naar een drukke zomer en, met een beetje geluk, ingezaaide velden die drukker worden bezocht door verschillende vogels.

119 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page