top of page
Search

Laat je stoppel even staan

Hoewel sommige zomertortels hun broedgebieden al hebben verlaten, is de rest zich nog aan het vetmesten voor hun lange reis naar Afrika. Deze vetmestperiode is essentieel als ze hopen hun reis te overleven, en geoogste graan- en zaadvelden zijn enkele van de beste plaatsen waar ze veel eten kunnen vinden


Hier in Nederland zijn Jos en Bram nog op zoek naar eten. We volgden Bram’s GPS-tag naar een veld waar dit jaar blauwe maanzaad werd verbouwd. Hoewel we Bram niet hebben gezien, waren er hier 5 andere zomertortels aan het foerageren - niet iets dat je elke dag ziet. Bovendien waren deze tortels een mix van jonge en volwassen vogels.


Wat maakt dit veld zo aantrekkelijk? Na het oogsten van de papaver zijn de stoppels achtergebleven. Dit betekent dat elk zaad dat aan de oogst ontsnapt, gewoon op de grond ligt en beschikbaar is voor de vogels. Voor zomertortels, die uitsluitend zadeneters zijn, is dit een fantastische energiebron. Bram heeft sinds half augustus elke dag een bezoek gebracht aan dit veld. Blauwe maanzaad moet bijzonder lekker zijn: Henk die we volgden in 2019, bracht ook veel tijd door op het enige beschikbare blauwe maanzaad veld in de omgeving!


Veel percelen worden snel na de oogst bewerkt en opnieuw ingezaaid. Het (tijdelijk) laten staan van stoppels en oogstresten is een erg belangrijke bron voor Zomertortels en andere boerenlandvogels.


292 views1 comment

Recent Posts

See All

1 Comment


Marja Sinke
Marja Sinke
Jan 18, 2021

Schitterend wat mooi dit stukje in PZC 18januari

Like
bottom of page