top of page
Search

Jos is onderweg naar Afrika!

Updated: Mar 30, 2021

Na het broedseizoen op Walcheren in Nederland te hebben doorgebracht, heeft zomertortel Jos België en Frankrijk doorkruist en en neemt nu een pitstop ten Zuiden van Valladolid, Spanje. In deze regio eindigde het jachtseizoen afgelopen Zondag, 20 september. 

Zijn spannende reis zal hem naar het zuiden leiden, over de Middellandse Zee en de Sahara, naar de Sahel-gordel van Afrika (kaart rechts van Engelse zomertortel 'Titan'). Hij zal onderweg obstakels tegenkomen zoals het jachtseizoen, slecht weer, verlies van habitat bij rust plekken, en pure uitputting.


Jos is de eerste tortelduif in Nederland die is uitgerust met een satellietzender, waardoor we zijn vorderingen op deze ongelooflijke reis kunnen volgen. Het zal ons inzicht geven in zijn trekroute, en waar en wanneer hij stopt voor pauzes. Momenteel is hij bijvoorbeeld midden in Spanje voor een korte pauze. Het zal ons ook uiteindelijk ondersteunen bij het streven om zijn soort te beschermen.


Doe met ons mee! Volg de voortgang van Jos tijdens zijn reis op: https://portal.zomertortels.nl/publicmap

Dit onderzoek is mogelijk door samenwerking met BirdLife Nederland en SOVON, en financiele ondersteuning van Birdlife International, Vogelbescherming en Het Zeeuwse Landschap. Kijk voor meer informatie over ons onderzoek op www.zomertortels.nl.

749 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page