top of page
Search

Waar is Jos nu?

Updated: Mar 26, 2021

In september, kort na de stopzetting van de jacht op zomertortels in Frankrijk, verliet ‘Jos’ zijn Nederlandse broedgebied in Zeeland en vertrok naar het zuiden. De reis naar zijn overwinteringsgebied in de Sub-Sahara Sahel-regio van Afrika bracht hem over de Middellandse Zee, het Atlasgebergte en de Sahara - een enkele reis van 4200 km, die 17 dagen in beslag nam. Sinds hij in de Sahel is aangekomen, heeft Jos het grootste deel van zijn tijd doorgebracht op 2 verschillende locaties, zowel langs de rivier, de Sénégal, als haar zijrivieren.


Tortelduiven uit West-Europa volgen wat bekend staat als de ‘Western Flyway’, die door Frankrijk, Spanje en Marokko gaat. Een geschikte overwinteringshabitat heeft voedsel, water en goede slaapplaatsen nodig. De tortels hebben de neiging acacia-struikgewas en bomen te gebruiken om te rusten, en onderzoek wijst uit dat gewassen zoals pinda's, sorghum en gierst, en natuurlijke struikachtig grasland belangrijk kunnen zijn voor de soort. Als een van deze 3 dingen ontbreekt, gaan zomertortels snel naar andere gebieden.


Veel tortelduiven brengen de winter door rond de Sénégal, en het omliggende gebied, wat we ook terug kunnen zien in de bewegingen van Jos. Het stroomgebied van de Sénégal strekt zich uit over 4 landen (Guinee, Mali, Mauritanië en Senegal) en kent voor het grootste deel een sub-Sahara woestijnklimaat. Pinda's, gierst en sorghum vormen hier een groot deel van de landbouw, terwijl acacia groeit langs de rivieroevers en op drogere hellingen. Bovendien leiden geïrrigeerde rijstvelden in de Senegal River Valley na de oogst tot gemorste rijstkorrels - een belangrijke voedselbron voor zomertortels tijdens droogte. Het is geen wonder dat dit gebied populair is bij overwinterende zomertortels.


Als alles goed gaat, brengt Jos kerst 2020 door in hetzelfde gebied.


Kijk ons mee om Jos te volgen via onze online kaart: www.zomertortels.nlFoto: Daniel Triveau, Flickr

1,096 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page