top of page
Search

Waar kun je ‘s zomers zomertortels zien?

Updated: Aug 23, 2020

In de zomer bereiden zomertortels in heel Europa zich voor op de lange en moeizame reis terug naar Afrika.

Deze migratie vereist een enorme hoeveelheid energie, daarom brengen tortelduiven hun dagen zoveel mogelijk door met eten en bouwen hun vetreserves op voor de reis. Deze voorbereiding kan voor een tortelduif het verschil betekenen tussen leven of dood.


De beste plekken om tortelduiven te spotten in deze tijd van het jaar zijn op pas geoogste velden, zoals van tarwe of maanzaad, waar ze zich voeden met gevallen zaad en graan. Tortelduiven verzamelen zich hier in groepen voordat ze naar het zuiden trekken. Vóór de jaren negentig hadden deze groepen meer dan 100 tortelduiven kunnen bevatten, maar tegenwoordig zijn dit misschien 10-20 vogels.

Intensieve volgstudies, zoals ons onderzoek “Tortelduiven in een veranderend landschap”, kunnen ons inzicht geven in de dagelijkse bewegingen van individuele vogels. Dit helpt ons op zijn beurt om het belang van bepaalde leefgebieden voor een individu beter te begrijpen, en hoe dit elke maand verandert.

Henk, een van onze getagde tortelduiven in 2019, was afgelopen zomer een dagelijkse bezoeker van een maanzaadveld. We ontdekten dat hij het veld het vaakst bezocht na de oogst, toen het veld nog bedekt was met stoppels, en hij werd gezien terwijl hij aan het eten was met een aantal niet-gemarkeerde tortelduiven. Na het ploegen kwam hij echter minder vaak op bezoek en de groep niet-gemerkte duiven ging meteen verder op zoek naar meer voedsel. Zoals verwacht beginnen we al vergelijkbare trends te zien in het gedrag van Bram (getagd in mei 2020). Het toont duidelijk het belang aan van gewasstoppel als voedselbron vóór migratie voor vogels.

Tortelduif Jos, uit Walcheren, bereidt zich eveneens voor om naar het zuiden te vliegen. Hij is de eerste tortelduif in Nederland die met een satellietzender naar het zuiden trekt en je kunt zijn voortgang online volgen met behulp van onze live kaart.


141 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page